Mandle

mandle - plody mandloně a jsou právem řazeny mezi superpotraviny.  Jedna hrst mandlí ( cca 25 - 30 g ) obsahuje cca 3,5 gramů vlákniny, která sniží hladinu cholesterolu, 6g proteinů pro tvorbu svalů a dále zdroj železa a vápníku ( tento zdroj je vhodný pro zastánce Paleo stravy ). Mandle vám dodají též vitamin E ( cca třetinu denní dávky ) a denní dávku vitaminu skupiny B. Jsou zdrojem antioxidantů a minerálů měďi, manganu, hořčíku a fosforu.
 

Madle výrobky z madlí:

Mandle a jejich účinky:

  • brainfood - podporuje mozkové funkce
  • antioxidant, díky obsahu vitaminu E
  • posilují činnost pohlavních orgánů
  • zpomalují stárnutí
  • dodávají vlasů pružnost a lesk
  • prosilují nehty a prospívají pleti
  • působí proti anémii
  • snižují vysoký cholesterol v krvi
  • vhodný doplněk při rekonvalescenci
  • prospívají trávícímu traktu - zdroj vlákniny
  • čistí organismus
  • podporuje růst svalové hmoty - zdroj proteinů
  • minimalizují a působí jako prevence infarktu a mozkové mrtvice
  • působí preventivně proti rakovině
  • přiznivý vliv na nervovou soustavu, zlepšuje koncentraci, snižují úzkost - díky obsahu vitaminu B1, hořčíku, draslíku a vápníku
  • více o účincích mandlí

Kde koupit mandle?

Nutriční hodnoty ve 100g

20g bílkovin, 53 g tuků, 20g sacharidů,12g vlákniny, 5mg vitaminu C, 25mg vitaminu E, 246 mg vápníku, 3,4 mg železa, 785 mg draslíku, 258 mg hořčíku, 467 mg fosforu, 1,48 mg zinku a mikrogramu selenu.
 

Jak skladovat mandle:

mandle jsou náchylné na žluknutí, čerstvé mandle by neměly být hořké, ale měly jemně oříškově vonět. Skladujte mandle v uzavřených nádobách na suchém místě bez slunečního záření. Prodloužení trvanlivosti dosáhneme pokud je dáme do lednice (vydrží  i 6 měsíců) a nebo do mrazničky, kde vydrží až jeden rok.
 

Jak vyrobit domácí marcipán z mandlí?

100 g cukr moučka
220 g máslo ( ghí )
220 g mandlový prášek - nastrouhané loupané mandle ( nepravý marcipán - pokud použijeme sušené mléko )
2 bílky
4 lžíce rumu nebo 2-4 lžíce medu
 
tyto ingredience důkladně smíchátea prohněteme, aby se hmota nedrobila - vznikne tvárné těsto, uložíme na pár hodin do lednice a uděláme kuličky, nebo můžeme vyrobit jakýkoliv tvar jako z plasteliny. Marcipán můžeme i barvit domácími práškový přírodními barvami ( napž. kakaový prášek, kurkuma, skořice, kardamom atd. ).
 

Jak loupat mandle?

Mandle nejprve spaříme ve vodě, slupka změkne a oddělí se od jádra - snadněji slupku sloupneme

Jak si upražit mandle sám doma?

rozehřejeme troubu na cca 170 stupňů, loupané mandle dáme v jedné vstrvě na plech s pečícím papírem a necháme cca 25 min v troubě při teplotě 170
 
stupnů.Mandle nám pěkně zlatavě zhnednou a příjemně rozvoní kuchyni. Můžeme na ně přidat koření ( kajenský pepř, paprika ) nebo byliny ( rozmarýn ).

 

Jak vyrobit mandlové mléko?

Pro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně projímavé účinky

Recept: 25 dkg mandlí spaříme, oloupeme, osušíme. Poté je rozdrtíme nebo nastrouháme a přelijeme 1 litrem vlažné převařené vody a šťávu z půlky citronu. Necháme několik hodin ustát v chladném prostředí. Přecedíme. Před zcezením můžeme hmotu rozmixovat v mixéru. Místo citrónu můžete zkusit přidat skořici nebo med.

 

Diskusní téma: Mandle

John

Smithe230 17.01.2017
I am just seeming both for blog sites which give independent, nutritious commentary on all difficulties or blogging sites which have a liberal or droppedwing slant. Thank you.. edacbaecefeedbdb

Přidat nový příspěvek