Nejlepší potraviny pro játra

10.05.2016 23:57

Podívejte se, jaké potraviny mohou obnovit nejpodstatnější orgán vašeho těla!

Potraviny pro játra jsou nezbytné pro udržení silných játer fungující optimálně. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, např. pomalý metabolismus, plynatost, nadýmání a zácpa. Regulují hladinu cukru v krvi, pokud je vybočena z rovnováhy, může způsobit chut na cukr a sladké, únavu a nekoncentrované myšlení.
 
Toxická játra mohou způsobit zánětlivá onemocnění, jako je cukrovka, artritida, vysoký krevní tlak, a autoimunitní onemocnění. Bez zdravých játer, může trpět hormonální nerovnováhou, způsobující bolesti hlavy, změny nálady a deprese. Je na čase pečovat o tento úžasný orgán!
 

Můžete začít konzumací těchto potravin, které prospívají játrům:

Voda

Po kyslíku, vaše tělo potřebuje vodu více než jakákoli jinou látku, včetně potravin aby jste přežili. Protože voda pomáhá odvádět toxiny a vodaodpadní látky z těla, nebudete se cítit v napětí, když vaše tělo bude plně hydratované (což většina z nás obvykle není!). Obvykle 200-300ml vody bude stačit. Jen to nepřehánějte příliš, mnoho vody může být škodlivé.
Nepoužívejte led, když pijete vodu mezi jídly. Vaše tělo využívá energii na zahřátí ledu a navíc ředí tak důležité trávicí enzymy.
 

Brukvovitá zelenina

brukvovitá zelenina obsahuje vitální flavonoidy, karotenoidy a další látky, které pomáhají našim játrům s neutralizací chemikálií, pesticidů, drog a karcinogenú. Mezi brukvovité potraviny patří brokolice, zelí, květák, ředkve a další bohaté na fenolové sloučeniny, které mohou zabránit vzniku karcinogenů v žaludku jako reakce na potraviny vyrobené s hydrogenovaných olejů a dusitanu sodného.
 

Tmavá listová zelenina

  • košťálová zelenina - kedluben, růžičková kapusta, květák, zelí obsahují vysoké množství síry, která podporuje játra v detoxikačním procesu, odstraňují volné radikály a jiné toxické chemikálie.
  • pampeliška je další ze seznamu zeleniny a patří k nejúčinnějším a doporučených rostlinám na podporu jaterní detoxikace. Obsahuje totiž taraxacin, u kterého se předpokládá, že stimuluje zažívací orgány a tím se uvolňuje žluč, která podporuje trávení a vstřebávání tuků.
  • v artyčoku najdeme cynarin a silymarin, dvě výživné látky rostlinného původu, u kterých bylo prokázáno, že vyživují játra, zvyšuje produkci žluči a brání vzniku žlučových kamenů.
 

Vejce 

poskytují jedny z nejvíce kvalitních bílkovin, které obsahují všech osm esenciálních aminokyselin, cholesterol, a esenciální živiny cholinu. Játra potřebuje tyto esenciální aminokyseliny pro provádění detoxikačních procesů. Cholin je koenzym potřebný pro metabolismus, nachází se ve vaječného žloutku a chrání játra před širokou škálou toxických látek a při detoxikaci těžkých kovů.
 

Léčivé houby 

houby Maitake, Shiitake a Reishi obsahují hojivé živiny, které vyživují a podporují imunitní systém. Tyto houby obsahují silný antioxidant s názvem L-Ergothioneine, který neutralizuje volné radikály a zároveň zvýšit enzymy, které zvyšují antioxidační aktivitu.
 

Ovoce a lesní bobuloviny

lesní ovoceBorůvky, jahody, arónie, maliny a brusinky patří mezi superpotravin z přírody, protože obsahují fytochemikálie - na antioxidanty bohaté rostlinné látky, které pomáhají vašim játrům chránit vaše tělo před volnými radikály a oxidačním stresem, kterézpůsobují chronické onemocnění a stárnutí organismu. Anthokyany a polyfenoly nalezené v bobulích pomáhají inhibovat proliferaci nádorových buněk v játrech.
Jablka, jejichž plody obsahují silné fenolických sloučenin včetně flavonoidů, které pomáhají v boji proti zánětlivým onemocněním. Obsahují také pektin, cenný zdroj rozpustné vlákniny, která může pomoci odstranit hromadění toxinů.
 
 

Prebiotické potraviny

Prebiotika jsou druhem nestravitelné vlákniny, která je prospěšnéná pro střevní flóru. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují zdraví a pohodu. Prebiotika je neživá dietní vláknina, které pomáhá probiotikům v růstu. Prebiotika se nacházejí např. v chřestu, pórku, brukvovité zelenině, lopuchu, čekance, pampelišce, řepě, a topinamburu.
 

Upravené potraviny fermentací

Kimchi je tradiční korejský pokrm vyrobený z kysaného zelí, ředkvičky, česneku, papriky, cibule, zázvoru a soli. Fermentace, starobylá forma konzervace při níž je potravina přirozeně transformována mikroorganismy.Kimchi pomáhá při trávení, díky nepřeberné množství zdravých bakterií nazývaných laktobacily. Dalším dalším příkladem fermentovaných potravin je miso.

 

Zdravé tuky 

  • Lněná semínka jsou výborným zdrojem omega-3 esenciálních mastných kyselin, čerstvě mletá lněná semena pomáhají regulovat hladinu hormonů.
  • Konopná semínka obsahují mix čistých omega-6 a omega-3 mastných kyselin, konopná semena pomáhají zmírnit zánět při současném snižení nebezpečné hladiny tuku v krvi.
  • Chia semínka jsou základem ve Středoamerické Aztecké a Mayské výživy po tisíce let, Chia semínka převálcují všechny semínka svým nutričním obsahem. Tři lžíce obsahují 5 g bílkovin, 200 miligramů vápníku, 10 g zdravých tuků a 12 gramů vlákniny.
  • Kokosový olej je mimořádně zdravý zdroj nasycených tuků, kokosový olej je snadno stravitelný a téměř okamžitě se vstřbává do enzymů ve slinách a žaludečních šťávách. To znamená, že pankreatické enzymy obsažené v tucích nejsou při trávení nezbytné, což vytváří menší zátěž pro vaše játra, a ta mohou pracovat efektivněji.
  • Avokádo je zásadní zdroj mononenasycených tuků, je  bohaté na kyselinu olejovou, avokádo obsahují glutathion, což je základní živina pro zdraví jater.
  • Za studena lisovaný, nerafinovaný extra panenský olivový olej je bohatý na fenoly, stejné protizánětlivé látky nalezené v lesních plodech a jablcích. Denníkonzumace olivového oleje podporuje játra při snižování oxidačního stresu v těle.

Byliny a koření

  • Zázvor obsahuje gingerol, antioxidant, který má protizánětlivé, antivirové a antimikrobiální účinky. Zázvor podporuje Kořenídetoxikaci játer, podporuje krevní oběh oběh, vyčištění zablokované tepny, a snižuje hladinu cholesterolu v krvi až o 30 procent.
  • Kmín, v jedné indické studii bylo prokázáno, že kmín zvýšuje detoxikační činnost jater a zároveň stimuluje sekreci enzymů ze slinivky břišní, které pomáhají vášemu tělu vstřebávat živiny.
  • Koriandr, čerstvé listy koriandru pomáhají odstranit těžké kovy z těla ( rtuť, kadmium, olovo a hliník ), které jsou uloženy v mozku, míše a centrálním nervovém systému.
  • Kardamom, je příbuzný zázvoru, pomáhá zlepšit trávení , stimuluje tok žluči, která je rozhodující při metabolismu tuků. Kardamom urychluje vyprazdňování žaludku míru, relaxační žaludeční ventily, které zabraňují jídlo od vstupu do tenkého střeva, což živiny předat do tenkého střeva bez nadměrného úsilí.
  • Kayenský pepř, tento detoxikační stimulant stimuluje oběhový systém, zvyšuje tep lymfatického a zažívacího rytmů.Tzv. "teplo" z kajenský pepře prospívá žaludečním šťávám a tak zlepšuje schopnost lépe metabolizovat potraviny a toxiny.
  • Skořice, používá se po staletí pro ochucení potravin a v medicíně, skořice má lepkavé destičky a brání ve vytváření sraženin v cévách, zvyšuje metabolismus a brání přemnožení kvasinek Candida .
  • Fenykl, podporuje sekreci žaludečních šťáv, pomáhá snížit zánět v trávicím traktu. Díky tomu tělo účinněji absorbuje živiny.
  • Kurkumin, sloučenina obsažená v kurkumě u které se ukázalo, že může vyléčit vaše játra, pomáhá při detoxikaci a posílení celého těla.

Mořská zelenina

mořská zelenina je eden z nejstarších obyvatel země, detoxikuje tělo tím, že brání vstřebávání těžkých kovů, jako je kadmium, Mořské řasy a semínkaale i jiných environmentálních toxinů. Studie na McGill University ukázaly, že sloučenina v hnědéých řasách ( Arame, Kombu, a wakame) snižuje příjem radioaktivních částic do kosti.

 

Naklíčená semena, ořechy, fazole, a obilí

energie obsažené v osivech, obilí, ořechů nebo luštěnin se aktivuje pomocí máčení a klíčení. A tyto klíčky mají supervysoký zdroj enzymů, proteinů, které působí jako katalyzátory pro všechny funkce vašeho těla. 
 

 

Potraviny s obsahem síry 

  • Česnek je jeden z nejstarších pozemních léčivých potravin na planetě, česnek obsahuje aktivní síru na bázi sloučeniny zvané allicin, který pomáhá při jaterní detoxikaci. Pomáhá játra zbavit rtuti, některých potravinářských přídatných látek, a hormonu estrogen.
  • Cibule, šalotka jsou příbuzní česneku, tyto potraviny obsahují také páchnoucí sloučeniny síry jako česnek, podporují vaše játra v produkci glutathionu, sloučeniny, která každé buňce těla neutralizuje volné radikály.
 

Živočišné bílkoviny

Naše tělo nám nabízí možnosti být všežravci a býložravci. Klíčem k úspěchu je poslouchat své tělo. Experiment se podívat, jaké jsou zdroje proteinu, aby jsme nebyli pod napětím, ale spokojení a vyrovnaní. Pro většinu z nás je potrava bohatá na tuky v podobě masa a tučných ryb a to nejméně 60 procent naší kalorické spotřeby. 
 
  • Maso, ale pouze čisté, zvýřata krmená trávou bez použití krmiv pěstovaných s pesticidy případně masokostní močky či přidaných antibiotik. Vyhněte se ve velkochovech pěstovaným zvířatů, kde masobsahuje chemikálie, hormony a antibiotika.
  • Ryba je zdravý a bohatý zdroj bílkovin. Některé divoce ulovené ryby, jako je Atlantická makrela z Kanady, sardineky a ančovičky, jsou pozoruhodné svým obsahem omega-3 mastných kyselin a jejich nízkou úrovní nečistot. Na volně žijícího lososa , který je výborným zdrojem bílkovin a také jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastné kyseliny.
  • Proteinový prášek, pokud se rozhodnete jíst mléčné výrobky, tak syrovátka je výborným zdrojem bílkovin. Vedlejším produktem při výrobě mléka a sýrů. Syrovátkové bílkoviny byly povýšeny pro své přínosy pro zdraví již v době řeckého lékaře Hippokrata.Je vyjímečná tím, že poskytuje všechny klíčové aminokyseliny pro produkci glutathionu, což je klíčový činitel pro jatra a celé tělo.

Rostlinné bílkoviny

Musíme jíst bílkoviny pro dělení nových buňek, udržovat tkáně a syntetizovat nové bílkoviny pro základní tělesné funkce. Jde to i s vegetariánskými zdroji bílkovin .
 
  • Mořské řasy obsahují bílkoviny a mají vysokou úroveň chlorofylu, které pomáhájí odstraňovat toxické usazeniny a těžké kovy v těle, zlepšují funkci jater, a neutralizují karcinogeny.
  • Luštěniny - vařená čočka, cizrna a černé ledvinové fazole obsahují asi 15 gramů bílkovin na šálek. Čtvrtina hrníčku slunečnicových semen obsahuje 6 gramů bílkovin. Šálek vařeného špenátu a brokolice obsahuje cca 9 gramů bílkovin.