Vlašské ořechy

ořešák královský ( ořešák vlašský ) mezi tradiční dřeviny pěstované u nás. Pěstování ořešáků bylo běžné už u starověkých Římanů a Peršanů a vlašské ořechy také byli ceněnou komoditou podél Hedvábné stezky, obchodní cesty mezi Asií a Blízkým východem. Přestože jsou dodnes široce dostupné, tyhle chutné ořechy si stále zaslouží ocenění za všechny ty živiny ( a díky tomu i zdravítní přínosy ), které nám přinášejí. Kromě zdroju proteinů, vlákniny, vitamínů a minerálů obsahují vlašáky velké množství omega 3 masrtných kyselin a tím je lze zařadit mezi opravdovou Paleo superpotravinu.
 

Působí ořechy jako přírodní ničitel stresu?

Stres dnes patří ke každodennímu koloritu všedního dne, ale překvapivě snadno dostupné vlašské ořechy nám pomohou zvýšit odolnost vůči tomu to stresu a Vlašské ořechy jeho škodlivým účinkům. Konzumace jedné hrsti vlašských ořechů - omega 3 mastných kyselin DHA nám může pomoci snížit dopad stresu na mozkové funkce, částečné zlepšení schopnosti mozku sebenápravy ( autoreparace ). Některé studie též potvrdili účinky vlašských ořechů a olej z nich může tlumit účinky stresu na krevní tlak.
 

Antioxidanty ve vlašském ořechu

vlašské ořechy jsou největším rostlinným zdrojem antioxidantů ( komplexní zastoupení polyfenolů na rostlinném základě )
 
  • brání oxidaci špatného cholesterolu LDL
  • snižují riziko rozvoje aterosklerózy
  • chrání proti buněčné dysfunkci, která přispívá ke stárnutí a umrtí buněk v hipokampu
 

Co vlašské ořechy obsahují?

  • vitamíny B1, B2, B3, B6, B9 a E
  • mají poměrně malý obsah vitaminu A a C
  • minerální stopové prvky zinek, hořčík, měď, draslík, mangan..
  • proteiny a vláknina
  • nenasycené mastné kyseliny - omega 3

Vlašské ořechy a jejich účinky na zdraví:

Kde koupit vlašské ořechy?

Jak pražit vlašské ořechy?

vlašské ořechy získávají pražením zvláštní chuť. Předehřejeme troubu na 180 stupňů celsia a vlašské ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě a pečeme cca 8-10 min., až jsou ořechy hnědé a krásně voní. Alternativně můžeme vlašské ořechy pražit na suché pánvi 3-5 min. při středně vysoké teplotě a za stálého míchání.
 

Jak uchovávat vlašské ořechy

díky vysokému obsahu tuků vlašáky rychle žluknou, proto pokud je chcete skladovat déle, ponechte je ve skořápce v uzavřené nádobě (aby neabsorbovali pach jiných potravin) dobře vysušené skladované v chladnu (v ledničce nebo mrazáku vydrží až jeden rok) a teprve krátce před použitím je vyloupeme, případně dále zpracujeme (mletí, strouhání, krájení..)
 
  • skladování v ledničce - uchováme 5-6 měsích v uzavřené nádobě, aby nenasály pachy jiných potravin
  • v mrazničce vydrží min. 1 -2 roky
  • nevyloupané ve skořápce, vysušené skladované na temném a suchém místě při teplotě 5-15 stupňů vydrží až 4 roky
  • můžeme konzervovat v medu se skořicí, vydrží více jak 2 roky
  • v mikrovnce 1,5 min na plný výkon, pak naplněné sklenice ořechy (0,5- 0,7l) vyděláme a vzduchotěsně zavíčkujeme
  • dáme vyloupaná jádra do sklenic a zavíčkujeme, dvacet minut povaříme ve vodě teplé asi osmdesát stupňů
  • pokud jsou ořechy hořké, je to znamení, že jsou žluklé
 
Nutriční hodnoty ve 100g vlašských ořechů - energetická hodnota 650kcal
  • proteiny 15g
  • nasycené tuky 6g
  • jednoduché nenasycené tuky 9g
  • polynenasycené tuky 47g
  • sacharidy 14g
  • vláknina 7g
  • selen 4,9 mikrogramů
  • fosfor 368ml
  • hořčík 158 mg
  • sodík 2mg

Vlašské ořechy - kalorické tabulky:

Vlašské ořechy - kalorické tabulky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanilkové rohlíčky z vlašských ořechů

Vlašské ořechy a ořechy, články 

Diskusní téma: Vlašské ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Novinky

24.10.2017 21:36
Proběhla doba sklizně ořechu a je dobré se podívat na možnosti jak uchovat sklizené ořechy do příštího roku. Pokud máte přebytečné ořechy je vhodné se důkladně zamyslet,jak je uchovat až do další sklizně, aby jste je mohli průběžně konzumovat. Možnosti skladování ořechů: vyloupané v hermeticky...
11.10.2016 18:26
Bezlepkové mouky seznam: mouka z Červené čočky mouka z Černé rýže mouka z červené rýže čiroková mouka bílá Chia mouka Pohanková bezleková mouka
11.10.2016 18:11
Nenasýtené zdravé tuky: Patrí sem napríklad omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, sú súčasťou zdravej stravy a veľmi prospievajú nášmu organizmu. Znižujú hodnoty cholesterolu a krvného tlaku, pomáhajú pri chudnutí, podporujú pamäť a zdravé srdce, posilňujú...
10.05.2016 23:57
Podívejte se, jaké potraviny mohou obnovit nejpodstatnější orgán vašeho těla! Potraviny pro játra jsou nezbytné pro udržení silných játer fungující optimálně. Zdravá játra hrají klíčovou roli při zmírnění zažívacích problémů, např. pomalý metabolismus, plynatost, nadýmání a zácpa. Regulují...
27.02.2016 01:05
Ako bojovať s nadúvaním? Ak vás po požití akéhokoľvek jedla trápia nepríjemné tlačivá pocity v žalúdku, nadúvanie a bolesti brucha, pravdepodobne robíte niečo zle. Hoci nejde o výnimočný jav, dá sa mu v niektorých prípadoch účinne predchádzať.   Nadúvanie - príznaky: zdvihnuté brucho je...
26.02.2016 17:34
Chcete sa stravovať zdravo, aký olej zvoliť? Otázku, ktorú si musíte pred kúpou a najmä pred samotným použitím oleja položiť je, na čo konkrétne ho budete používať. To že každý olej nie je vhodný, ako pre studenú, tak teplú kuchyňu, ste už určite niekde začuli. Keď sa na to pozrieme z výživového...
22.02.2016 17:50
Poslední dobou se pojem superpotravina hodně rozšířil. Mnoho lidí ale stále neví, v čem jejich význam spočívá. Pojďme se podívat na to, proč jsou tyto potraviny super. Superpotraviny jsou ty, které jsou pro naše tělo opravdu prospěšné. Je to díky obsahu důležitých látek a živin, vitamínů, minerálů...
19.12.2015 20:01
Jak vyrobit mandlové mléko - varianta I? Pro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně projímavé účinky Recept: 25 dkg mandlí...
12.12.2015 13:48
Vlašské ořechy mohou při delším skladování žluknou a plesnivět. Jak si ořechy uchovat co nejdéle? Známe doporučení profesionálů i domácí fígle. Skladovat ve skořápce nebo loupané? déle rozhodně vydrží ořechy ve skořápce v suchu, chladnu a temnu ( více jak 1 rok ) - skořábka slouží jako...
12.11.2015 18:06
  Ľudia viac a viac začínajú objavovať kúzlo zelených potravín (green foods), ktorých je v súčasnosti na trhu veľké množstvo. Pomáhajú nám žiť zdravšie. Nesmieme ale zabúdať, že zdravie je tiež o celkovej strave, pohybu, pravidelnom spánku a duševnej...