Kešu ořechy  (Anacardium occidentale) 

Ořechy tvaru ledvinky jsou plody tropického stromu ledvinovníku zápaního, které dorůstají až do výšky cca 12 - 20m. Plodů se říká ovoce dvou částí, ořech a Kešu plodjablko. Jablko má oranžovou až červenou barvu a jsou Latinské Americe ale najdeme je i v Indii a Jihovýchodní Asii. Jádra se získávají až po uvaření ořechů v oleji a odstraněním slupky. Proto tyto ořechy nejsou řazeny mezi Paleo superpotraviny (jsou tepelně zpracované).
 

Kešu ořechy varianty:

  • kešu natural - přírodní bílo žluté barvy
  • pražené, solené
  • kešu máslo
  • dražované v čokoládě, karobu nebo jogurtu
Kešu ořechy obsahují cca 20% proteinů (bílkovin), 50% tuků (kyselina olejová a linolová omega 3 kyseliny), 19% sacharidů, vitaminy skupiny B, PP a E ,minerály (vápník, draslík, sodík, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, selen), přírodní  cukry a menší množství vlákniny. Kešu obsahuje méně tuku než vlašské ořechy, mandle a arašídy.
 

Kešu oříšky a jejich účinky:

  • obsahují látky, které bojují proti škodlivým bakteriím ničící zubní sklovinu
  • přírodní afrodiziakum ( vitamin E ), prospěšný mužům i ženám
  • kunzumace působí jako prevence proti kožním nemocem jako jsou ekzémy a lupénka
  • posilují imunitu organismu
  • normalizuje hladinu cholesterolu v krvi
  • prospěšné pro zdraví srdce a krevních cév, diabetu a poruchách zažívacího traktu
  • jsou vhodný doplněk při redukčních dietách ( mají méně kalorií než jiné ořechy cca 600 kcal na 100g ) - snižují spotřebu vysokokalorické stravy
  • na zanícené dásně a zuby - nasekané jádra kešu v medu
  • brainfood - podporuje mozkové funkce
  • více...
 
Největší producenti kešu ořechů jsou Indie a Vietnam, ale též Afrika.
 
Použití: pro přímou konzumací, při pečení, na cukrovinky, do salátu a snídaňových směsí, do příloh ( rýže ), kombinovat se sušeným ovocem nebo medem
 
Kontraindikace: jsou návykové ve smyslu stále je jíme až sníme celé balení...nedoporučuje se konzumovat větší množství kešu dětem
 

Kde koupit kešu ořechy?

Skladování kešu ořechů:

nedoporučujeme teplé místo - ořechy hořknou, nejlépe je chladné a temné místo bez přístupu sluníčka, v ledničce vydrží řádově měsíce v mrazáku až jeden rok. Pro skladování jsou kešu (natural) vhodnější nesolené a nepražené v oleji. Pokud je to možné, ořechy tepelně neupravujeme, protože tepelnou úpravou nad 42 stupňů ztrácí některé vitaminy a výživné látky.
 

Diskusní téma: Kešu ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Superpotraviny

31.01.2016 20:20
Jaké superpotraviny můžeme použít v boji s rakovinou? Platí však i obecná doporučení nekouřit, nepít alkohol a zařadit do svého jídelníčku dostatek syrové stravy - RAW FOOD ( čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, semínka, panenské oleje, byliny, koření...) Níže máte seznam superpotravin,...