Makadamové ořechy
Jak by jste mohli soudit podle jejich nádherné krémové textůry, makadamové ořechy obsahují spoustu tuku - více než většina dalších ořechů a semínek. Většina tuků obsažených v makadamiových ořeších jsou mononenasycené tuky, které snižují celkovou hladinu cholesterolu i LDL ( tzv. špatný ) cholesterol, a současně zvyšuje hladini HDL cholesterolu.
Makadamové ořechy jsou úžasným zdrojem vitamínů, minerálů, ale i vlákniny a proteinů, podporují tak sytost, pocit plnosti a spokojenosti. Mononenasycené tuky podporují schopnost vstřebávat dalších živin, zejména rozpustných v tucích vitamin A, D a E a karotenoidy.
Použití: do snídanoých směsí, nasekané do salátů a zeleninových příloh a nebo jako posyp na pečené kuře či rybu..
Olej z makadamových ořechů?
je skvělou alternativou k olivovému oleji při vaření, při paleo pečení, do salátových dresinků, nakapaný na zeleninu, nebo do majonézy. A protože většina tuků patří mezi mononenasycené a poměrně stabilní, makadamový olej má taky vyšší kouřový bod ( cca 210 stupňů ), pokud ho srovnáme třeba s extra panenským olivovým olejem, ten má pouze 190 stupnů.Díky tomu je makadamový olej skvělým pomocníkem při úpravě jídel při vyšších teplotách.
Makadamové ořechy a jejich účinky:
Kde koupit makadamové ořechy?
Jak makadamové ořechy skladovat?
protože makadanové ořechy mají vysoký obsah tuků je nutné je správně skladovat abychom předešli žluknutí. Nejdůležitější je zachovat chlad, v lednici a uzavřených nádobách na chladném místě vydrží až 6 měsíců, v mrazáku až 12 měsíců. Čerstvé makadamové ořechy mají krémově bílou barvu, pokud jádra začnou tmavnout svědčí to o jejich žluknutí.
Diskusní téma: Makadamové ořechy
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.